3 Ocak 2013 Perşembe

SAĞLIKLI BESLENME


                                           

 

            Mevlana diyor ki:       "Allah iyiliğin-kötülüğün karşılığını kıyamette vermeyi vadetmiştir ama peşin olarak da onun örneği, dünya yurdunda soluktan soluğa, bakıştan bakışa belirip durmadadır. Bir insan gönlünde bir neş'e, bu sevinç, birisini neşelendirmesine, sevindirmesine karşılıktır. Sıkılır gamlanırsa da birisini sıkmıştır, birisini gamlandırmıştır. Bunlar, öbür dünyanın armağanlarıdır; ceza gününü gösterir; şu azıcık şeyler o çok şeyi anlatır; hani buğday dolu bir ambardan bir avuç buğday gösterirler ya, tıpkı onun gibi".

           

            Tam da burada Dr. Ender Saraç "Artık ruhunu da besle!" kitabında vücudumuzun sağlıklı olması için ne kadar çok çabalıyoruz, sağlıklı beslenme programları, vitaminler alıyor, diyetler yapıyoruz.  Ama ruhumuzu ne kadar doyurabiliyoruz diyor ve "ruhsal obeziteden" bahsediyor. "Beden fast food tarzı yiyecekler, asitli içecekler, yağlı ve şekerli gıdalarla şişerken ruh da yalan, hırsızlık, gıybet, iftira, kıskançlık, öfke, tembellik, kul hakkı yeme ve tabiata zarar verme gibi durumlarla şişiyor. Kitapta hem ruhu hem bedeni dinlendirmek için 40 günlük tefekkür diyeti programı yer alıyor . 40 gün boyunca ruhu kirleten alkol, sigara, çok fazla televizyon izlemek ve yemek yeme gibi alışkanlıklardan uzak duruluyor, sabah akşam iç muhasebesi yapmak ve daha az konuşup içe dönmek de gerekiyor.

 

            Yalan söylemekten uzak durmak uzun vadede stres oluşmasını engeller. Karşınızdaki insana güzel yönlerini abartmadan güzel sözler söyleyin. Çocukları öpün, onlara sarılın. Sokak hayvanlarını ve kuşları besleyin. İhtiyacı olanlara yardım eli uzatın" diyor.

 

            Günümüzde çoğumuzun muzdarip olduğu "can sıkıntısı ve stresin"  kaynağında  Mevlana'nın öğüdünde dikkat çektiği gibi neşelendirmekle neşeleneceğimize, ruhumuzun  ihtiyaçlarına sessiz kaldığımızı veya ruhumuzun dilini anlayamadığımız için yanlış beslediğimizi , o susamışken tuzlu su verdiğimizi, başkalarını da görüp gözetmemiz gerekirken hep kendi mutluluğumuzun peşinde koştuğumuzu ama nafile yorulduğumuzu, kendini mutlu etmenin başkalarını mutlu etmede gizli olduğunu bilemediğimiz için ... Neyse Dr. Ender Saraç'ın "ruhsal obezite" lerimize 40 günlük düşünme diyeti iyi gelir, umarım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder