15 Ocak 2013 Salı

İNANÇ VE ÇALIŞMAK


Yıllar önce Amerika'nın Missisipi Nehri'nde, nehrin bir yakasından ötesine yolcu taşıyarak geçimini sağlayan yaşlı bir kayıkçı, kayığındaki küreklerden birisine "inanç", diğerine "çalışmak" yazmış. Sebebi sorulduğunda bu güngörmüş kayıkçı:

 

            "Nehri karşıdan karşıya geçmek için her iki küreğe de ihtiyaç var. Çalışmaksızın inanç ve inançsız çalışmak sizi bir dairede döndürür durur. Hayat yoluna tek kürekle çıkmak da nehri tek kürekle geçmeye çalışmaktan farksızdır. Hiç bir yere gidemezsiniz" demiş.

 

            Çalışmak ve inanmak başarının olmazsa olmaz şartlarıdır. Elinden gelen tüm gayreti gösterdikten sonra, başaracağına gönülden inananın başarma şansı çok yüksektir.Tarihe başarılarıyla geçmiş insanlara baktığımızda motivasyonu ve çabalarının çok yüksek olduğunu görürüz.

 

            Eğer bir insan iç motivasyonla, yani kendi kendini motive edebiliyorsa,  harekete geçirebiliyorsa bu insan çok şey üretebilir ve hayatta pek çok şey başarabilir. Aslında çalışmanın ücreti yapılan işin içine gizlenmiştir ve peşin olarak ödenmiştir.

 

             Kim olursa olsun öğrenci, görevli, arı, sinek, böcek çalışmaktan, işini yapmaktan, üretken olmaktan huzur duymuştur. Organlarımız için de aynı kural geçerlidir. Ahenk içinde işleyen, çalışan vücut sağlıklıdır, mutludur. Çalışmayan uzuv felç olmuştur.  Zor olan kısım pasif olmak , boş durmak  hiç bir şey yapmamaktır. "Rahat zahmette; zahmet rahattadır" sözü ne kadar doğrudur. Nerde bir tembellik varsa orada sıkıntı ve problem vardır. 

 

            Ara tatil yaklaşırken hiç bir başarının tesadüfen kazanılmadığı, kişiye kendi çaba ve çalışmasından başka hiç bir şey olmadığı, notları öğretmenin vermediğini, öğrencilerin aldığını, zaten adaletin de bunu gerektirdiğini düşündüm.

 

 

            Bir bilge de şöyle diyor; çaresiz kaldığımda taş ustasını seyrederim. Taş ustası bir taşa yüz defa vurur, yüz birincide taşı ikiye böler. Gerçekte taşı ikiye bölen son vuruş değil, önceki vuruşlardır.

 

            Bir Çin Atasözünde : "Çalışan kazanır, çalışmayan aldanır", der. İyi çalışmalar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder