28 Ocak 2013 Pazartesi

DÜŞÜNCE UFKU


         
                                                                 Merhabalar,
 
             "Yeryüzünde sayısız denebilecek türde bitki ve hayvan vardır. Zemine kök salıp yerlerinde duruyorlar, bitkilerde irade de bulunmadığı için tam teslimiyet içindedirler.

            Toprak, su, yağmur ve güneş onların yardımına koşturulur ve ihtiyaç duydukları her şey ayaklarına gönderilir. Bitkilerle iç içe bir hayat süren belki milyonlarca türde hayvanlarda, kısmi irade ve kuvvet olduğu için onlar rızıklarını kendileri tedarike çalışır. Meyve kurtları, karıncalar ve bakteriler gibi en zayıfları en iyi beslenirken, aslanlar, kurtlar gibi en güçlü olanlar daha zor beslenir. Ama "tabiat"ın kucağında hepsine rızıkları verilir.

             Bitkilerle hayvanlar arasında yardımlaşma ve işbirliği de vardır. Bitkiler hayvanlara hizmet ettiği gibi, hayvanlar da bitkilere hizmet ederler. Mesela, bir karıncaya kış boyu belki bir kaç buğday danesi yeteceği halde , karıncalar koloniler halinde buldukları bütün daneleri yaz boyunca yuvalarına taşırlar. Böylece, bir danenin bile israf edilmemesine mani olur ve yeryüzünü de temizlerler. Yuvalarına taşıdıkları o daneler bahar geldiğinde sümbül verir ve çıkar. Arıların ürettiği balı, bütün bilgi, teknoloji, güç ve imkanlara  rağmen insanlar bir araya  gelse gramını üretemezler. Aynı şekilde ipek böceğinin yaptığı ipeği yine insanlar yapamaz". Ali Ünal / Pırlanta Ölçüler.

 

           "Düşünüyorum o halde varım" diyor ya Descartes . İnsanı diğer canlılardan ayıran en değerli farkı düşünmesi, fikir üretmesidir. Düşünmeye vesile olacak, ufkumuza açacak  yazılar okumak ve okuduklarımızı paylaşarak, başkalarının da hayata bir de o pencereden bakmasına fırsat oluşturmak...Tabiattaki müthiş ahengi, yardımlaşmayı, işbirliğini çoğu zaman fark edemiyoruz bile... Oysa ibret nazarıyla baktığımızda, hayatın her perdesinde ne kadar büyük bir şefkat eli olduğu göze çarpıyor. Her şey her şeyin aslında yardımına koşuyor, hiç bir şey başıboş değil. Tabiatta tesadüfe tesadüf edilmemiş, her şey bilinçli işliyor...Ve insan bunların farkında olarak yaşadığı sürece ancak tam emniyette ve huzur içinde olabiliyor.

              Yani hiç kimse yalnız değil...                                        Hoşça kalın...

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder