25 Ocak 2013 Cuma

KARLI YATIRIM


                                                          Merhabalar,
 
           Dünyalar tatlısı bir tanıdığım vardı. Tatlı olmasına tatlıydı  ama sık sık "hayatı ciddi yaşayın" veya "hayatı ciddiye alın" derdi. Bunu o kadar inanarak, hissederek söylerdi ki...bugün işlerimi önemsemeyi, sorumluluğu hafife alamamayı ona bağlıyorum.  Bir zaman sonra   baktım ki hayat da aynı şeyleri söylüyor. ... "Beni ciddiye al" veya "beni ciddi oku", der gibi.
 
          Oysa  şimdi ciddi şeylere talep çok az, her şey gırgır, şamata...bu revaçta...bunlar popüler. Ama hayatla dalga geçenleri sanki hayat da tepki veriyor. Tıpkı geçenlerde internette 280km/ hız yaptığını fotoğraflayarak paylaşan gencin, bir kaç gün sonra kazada hayatını kaybetmesi gibi...hayat kanunlarını çiğnemesinin  bedelini hayatıyla ödemesi ...ne acı bir deneyim...

 

            Ciddiye almak demek asık suratlı gezmek değil elbette... Aksine  her zaman mütebessim olmak  ama her şeye hak ettiği değeri vermek. Payına düşen işlerinde  iyisini yapmaya gayret etmek, oldu bittiye getirmeden. Yapmasam da olur mantığı değil de, nasıl en iyi sonuca ulaşabilirim, nasıl en iyisini yapabilirim?? Sana emaneten kullanımına değerlendirmene verilen her şeyin, neyin varsa; gençliğin, güzelliğin, sağlığın, ilmin, kabiliyetlerin, zamanın, tümünü doğru, verimli, akıllı , karlı yatırımlarda kullanmak. Sahip olduğun her bir  özelliğin ziyan olmasına fırsat vermeden en üst seviyede fayda sağlamak. Onu doğru ve etkili kullanmamak zayi etmektir.

 

            Çok mu karışık geldi, değil aslında çok basit, yolu biraz dolandırdım herhalde hemen anayola çıkayım.
            Gençliğinde ilim ağacı dikmek, yaşlılığında gölgesinde dinlenmek.

            Zaman en değerli kaynak; boşa harcamak için çok pahalı. Her şeyin telafisi yapılabilir belki ama zamanın asla! Dönüşümü olan alanda kullanmak; eğitimde, dostlukta, yardımlaşmada, sosyal sorumluluk projelerinde...

            Sağlığı sigara, alkol, düzensiz ve sağlıksız beslenerek hor kullanmadan yaşamaya gayret etme, yine de hastalanırsan üzülmeme.

            İlim öğrenirken de zihnini gereksiz bilgilerle kirletmeme.

            Örnekleri uzatmak mümkün. Ama sözün özü; hayat nimetinin kıymetini bilerek yaşamak, en
akıllı yatırım herhalde bu...

            Yarıyıl tatili için İstanbul'dayım. Bir kaç gündür blogumla ilgilenememenin sıkıntısını
yaşadım. Umarım  hepimizin şubat tatili sağlıklı, verimli ve keyifli  geçer.

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder