8 Mart 2013 Cuma

GÜZEL KONUŞMA SANATI

                                                             Merhabalar,

            "Üslub-u beyan, aynıyla insan" dermiş eski insanlar. Yani insan özünde gizlidir, sözleriyle kendini ele verir. İnsanın dili kalbinin aynasıdır. Kalbinde ne varsa dile dökülen onun yansımasıdır. İnsanın konuşması karakterini, kişiliğini, hatta ruhunu yani kendini tanımlar, açar.

 

            Güzel bir kalbin seslendirilmesi olan dil, dilin seslendirdiği güzelliklerden de yine kendisi de etkilenir. Yani kalb ve dil birbirleriyle sürekli alış-veriş halindedir. Kalpten süzülen dili, dilden dökülen kalbi etkiler.

 

          "Kılıç yarası onulur, dil yarası onulmaz" ifadesiyle atalarımız kırıcı ve yaralayıcı söz, mimik ve davranışların aylar, yıllar geçse de buruk izinin etkisinin kaybolmayacağını ifade ederler.

           Bu nedenle "ya hayır konuş, ya sus" düsturu bizim için belirleyici bir üslup olmalıdır. Çok ve lüzumsuz konuşma zaman ve kelam israfına neden olmaktadır. Asıl olan az ve öz konuşma olmalıdır. "Çok konuşanın çok sakatatı olur" ifadesi; amaçsız konuşmalarda yalan, dedikodu sui-zan gibi
yanılmalara düşme tehlikesi olabileceği vurgulanmaktadır.

 

         Maalesef günümüzde toplumsal bir kangrene dönüşen ve "olanı söylüyoruz" aldatmacasıyla insanların arkasından, duydukları zaman üzülecekleri dedi-koduları yapmak sıradan, vicdanı incitmeyen, koyu muhabbetlerin konusu olmaktadır. Oysa seviyeli insan nezih üslubunu, temiz , berrak ifadesini her şartta korumaya çalışandır. Onurlu, güçlü kişilerin başkalarının arkasından onların hoşlanmayacağı şekilde konuşarak güvensizlik, sadakatsizlik yapmamaları beklenir. İnsani olan iç- dış uyumunu korumak.

       Sözü bilen kişinin, yüzünü ak ede bir söz

       Sözü pişirip diyenin işini sağ ede bir söz

       Söz ola kese savaşı, söz ola kestire başı

       Söz ola ağulu(zehirli) aşı, yağ ile bal ede bir söz.Yunus Emre.

 
Dünya Kadınlar günü kutlu olsun ama 1 gün kadınların problemlerinin konuşulması için çok az.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder