24 Şubat 2013 Pazar

TENKİTÇİLİK

                                                    
                                                           İyi Günler,
 
             Günümüzün önemli problemlerinden biri tenkitçiliktir. Bir düşünür  : "Tenkitçi adamın hali ve tavrı şudur: Kendisiyle karşısındakini bir terazinin iki gözüne kor. Terazide ağır basacak meziyet ve fazileti olmadığı için tenkitle karşı tarafı hafif göstermeye çalışır".

 

           Özgür düşünme ve "eleştirel düşünme" iddiası ile kendi fikirleriyle uyuşmayan, örtüşmeyen görüş ve düşünceleri sorgulamadan , değerlendirmeden hemen eleştirip, tenkit ediliyor. Oysa herhangi bir işin, olayın insanlar sayısınca farklı yönleri, biçimleri vardır. Her insan ayrı bir dünyadır ve onun dünyasının binlerce penceresi vardır. Doğumundan itibaren annesinin- babasının, ailesinin, aldığı eğitim-öğretimin tesirinde bir bakış açısı, algı geliştirmiştir. Bir yerde meydana gelen bir olayda, hadisede onlarca insan onlarca farklı hikaye dillendirir size.  Çünkü herkes kendi penceresinden izlediği hikayeyi anlatır . Hiç biri birebir örtüşmez diğeriyle, iki kardeşin bile yorumları anlamlandırmaları o kadar ayrılık gösterir ki, hepsi doğrudur ama rengarenktir. Söz gelimi bir mimarı esere sanatkar, doktor, ressam, tarihçi, edebiyatçı, hepsi ayrı ayrı cephelerden görür. Bakmak ve görmek çok farklı şeylerdir. Bakış açısı her bir bireyde ayrı bir desen, ayrı bir şekil, ayrı bir mana oluşturmuştur.Tek bir gerçek insanlar adedince farklılığa bürünür. O  nedenle eleştirmek ve tenkit etmek bir dünyayı yok etmek, bir hikayeyi çizmektir.

 

            Rekabet, kıskançlık ve enaniyetin ağır basması 'var olmak için yok et' düşüncesi ile negatif eleştiriler yapılarak karşı tarafı maddi- manevi incitip zarar veriliyor.

 

           Karamsar kişiliklerde eksik tarafı hemen fark etme, onca güzellik içinde sadece olumsuz yanı görme daha yoğundur. Aşırı mükemmelliyetçi kişiliklerde de diğerlerinin sürekli sorgulama, hataları bulup çıkarma alışkanlık halini alabilir.

 

            Tenkit edenin zihninde şöyle bir kanı da olabilir. Her şeyi kendisinin daha iyi bildiği,

daha iyi yapabileceği düşüncesi....   "Ona- buna eksiklik bozukluk atfedenler, kendilerini ifade

etmek için herkesi hor görürler. " "Peygamberimiz de : " İnsanlar helak oldu diyen asıl kendisi

helak olmuştur. Kişinin vicdanı ve kalbi duru olsa her şeyi duru görür."

 

            "Her şeyi tenkit, her şeye itiraz bir yıkma hamlesidir. İnsan bir şeyi beğenmiyorsa

daha iyisini yapmaya çalışmalıdır. Yıkmaktan harabeler, yapmaktan mamureler doğar."

           İnsani olan olumsuz tenkit değil teşvik olmalıdır.  Hoşça kalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder