30 Aralık 2012 Pazar

SBS/YGS SINAVLARI YAKLAŞIYOR

 

 

 
            Evet her gelecek yakındır. Madem kıyamet kopmadı, 2013 de geldi kapımıza dayandı, sınav sabahı da yakında ufukta belirecek. Çalışmaya  zaten çoktan başlamışsınızdır ama bir  hedef pekiştirmesi, motivasyon tazelemesi olsun.

            Ders çalışmaya başlarken yapmamız gereken en önemli şey neden çalışmamız gerektiğini çok iyi bilmek. Evet neden çalışmalıyım? Bu çok önemli, amacım ne ? "Annem sürekli çalış" diyor, babam dersaneye para ödüyor, onları mutlu etmem lazım mı diyoruz, yoksa  bilgi çağında yaşıyoruz, benim de çağa uygun yaşamak için çabalamam gerekiyor mu diyoruz?

             Dünkü gazetede okuduğum bir habere göre 5 yıl sonrasına dair 5 öngörünün yayınlandığı İBM raporunda; telefon, tablet  veya bilgisayarların da insanlar gibi 5 duyuya sahip olacağı öngörülüyor. Dokunma, görme (fotoğrafın içeriğini anlayacak ve detaylı bilgiler verecek)  duyma, tatma, koklama (doktorunuz cep telefonuna üflediğiniz nefesinizden analiz edip, sizi değerlendirebilecek) özelliklerine sahip orijinal yenilikler bizleri bekliyor...Daha bunun gibi neler neler...Peki bunları hep Steve Jobs, Louıs Pasteur, Einstein gibi yabancı mucitler mi keşfetmeli?.. Hayıırrr! bu evrene senin de katkın olmalı, evet özellikle sen de çok iyi buluşlar yapabilecek donanıma gelebilirsin. İşte bunun için senin de bu sınavlara dikkatlice hazırlanman şart. Başka seçenek yok. Çünkü eğitim şart. Ne olursan ol. Bu sadece okul başarısına hazırlayan sınav değil aynı zamanda hayatına yön verecek, geleceğini şekillendirmene kapı aralayacak  çok önemli bir geçit.

            Somut hedefimizi netleştirdikten sonra uygulayabileceğimiz makul bir planımızın olması gerekiyor. Dikkat ederseniz sınavlarda derece yapan öğrencilere başarılarının sırrı sorulduğunda "çılgınlar gibi çalıştım, yemedim içmedim ders çalıştım" demiyor hiçbiri. Ama istikrarlı, yani her gün düzenli, dinlenmiş ve motive edilmiş bir zihinle, tekrarlar yaparak, bol bol sorular çözerek, çözdüklerimi  muhakkak kontrol edip doğrusunu öğrenerek, zamanımı etkili kullanarak; yani hayallere dalmadan, müzik dinlemeden,  uzanarak değil, ciddi bir şekilde oturarak masa başında çalışmalıyım. Önemli gördüğümüz yerlerin mutlaka altı çizilmeli, yıldız atılmalı, not tutulmalı. Öğrenmek için ne kadar çok duyumuz katılırsa daha kalıcı öğrenme sağlarız.

            Derslerle aramızda duygusal bağ oluşturmak ...bu çok önemli.. Yani öğrenmeyi sevmek.. kitapları sevmek... Bilgiyi sevip bilgisizliğe düşman olmak. Hayatta üzüldüğümüz bir çok şeyin temelinde anlamsızlık vardır... yabancılık vardır. Yabancılardan çekiniriz, kitaplara yabancı kalmayın, size pozitif  ayrıcalıklar katacak bilgilerle donanın!

             Ah bir bilsek oysa hayat ne güzel! Öğrenilecek ne güzellikler var da ben farkında değilim, öyleyse farkındalığımın artması için ben de 2013'e yepyeni umutlarla ve kararlarla girmeliyim!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder