26 Aralık 2012 Çarşamba

ONLARA AHLAKİ DEĞERLERİMİZİ NASIL KAZANDIRABİLİRİZ?







Günümüz anne babaları olarak çocuklarımızın mutlu olabilmeleri için maddi olarak elimizden gelen her şeyi yapıyoruz ama buna rağmen istediğimiz sonuca ulaşamıyoruz. Maddi yönünü sürekli desteklediğimiz çocuklarımızın manevi ve ahlaki yönünü ihmal mi ediyoruz ki, istediğimiz nitelikte nesillere kavuşamıyoruz.

Çocuklarımızın daha insani, daha kaliteli, daha huzurlu, dengeli bireyler olarak yetiştirebilmek için ergenlik döneminden önce, onlara ahlaki değerlerimizi yaşayarak, model olarak öğretebilirsek daha sağlıklı nesiller olmalarına vesile olabiliriz.


Prof. Dr. Nevzat Tarhan'ın "Makul Çözümler" kitabında çocuklara iyilik yapma alışkanlığının kazandırılması ile ilgili güzel bilgiler var: "Mutlu olabilmek için gizli yaşam kuralları vardır. Bu kanunun birisi de verme yasasıdır.Verebilen insan mutlu olur. İnsan ne yaparsa kendisine döner. İyilik yapan iyilik bulur. Psikolojide böyle bir geri dönüş ilkesi vardır. Sadece maddi yardımda bulunmak değildir. Tebessüm etmek, bir çiçek vermek, hoş bir söz söylemek, bunların hepsi birer iyiliktir. İyiliği seven kişinin önüne farkında olmadan iyi fırsatlar çıkar. İyilik karşılık görmek için yapılmamalıdır. Zaten iyilik yapmanın kendisi iyilik yapanın kazanımıdır.Yapılan bir araştırmada iyilik yapmanın beyinde mutluluk hormonunun salgılanmasına neden olduğu tespit edilmiştir. İyilik yapmada prensip yapıp unutmaktır. İyilik yapmak insanın kendi kendine verdiği bir hediyedir. Karşılığı ise anında lezzet olarak alınır. Çocuğa iyilik yapma duygusu verilirken karşılık beklemeden yapılan gizli iyiliğin ideal olduğunu öğretmek gerekir.


Çocuk yetiştirirken iyiliğin de kötülüğün de kültürel olarak kazanıldığını unutmamak gerekir.Beyin kendisine ne öğretilirse onunla mutlu olmayı öğrenir.O halde beynimizi küçük şeylerden mutlu olmayı, insanlara yardım etmekten zevk almayı koşullarsak bunu başarabiliriz".


Bilgiyi öğrenmek güzel ama asıl olan uygulayabilmektir.


Tekrar buluşmak ümidiyle...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder