16 Mart 2013 Cumartesi

BAHAR VE DİRİLİŞ


                                                           Merhabalar,

            Mart ayının ortalarına geldik.  Günler süratle geçiyor ama pek farkında değiliz. Bahar da yavaş yavaş kendini hissettiriyor. Bir iki günden beri biraz daha soğuktu Ankara, rüzgarlıydı ama yine de iyiydi.

            İnsanla evren arasında inanılmaz bir bağ var. İnsan küçültülmüş bir evren sanki, yani maddi yapısı-mana yapısı her şeyiyle kainat kadar muhteşem, sanatlı ve de  değerli. İnsan hayatını mevsimlere benzetecek olursak ; ilkbahar doğumu , yaz gençliği, sonbahar yaşlılığı ve kış ölümü hatırlatmıyor mu? İlkbahar çok açık ve net bir şekilde öldükten sonra dirilmeyi hatırlatıyor, birebir
örtüşüyor. Kışın yaprakları dökülmüş kupkuru bir ağaç aynı insan iskeletine benzemiyor mu ?

             Karıncalar, sinekler, böcekler hepsi kışın nereye kayboluyor?

            Ölmüş olan tabiat baharla diriliyor, yeryüzünde hummalı bir varoluş faaliyeti göze çarpıyor. Ağaçlar tomurcuklanıyor,  çiçekler açıyor her tarafta,   bin bir çeşit canlı hayatla tanışıyor. Ve bu canlanma hareketi  koca bir alanı kapsıyor, üç- beş değil binlerce, milyonlarca canlı yeryüzüne teşrif ediyor ve çok olmaları düzen ve kaliteyi bozmuyor. Hepsi çok sanatlı, hepsi harika. Yeni yeni hayvanların böcek, sinek, karınca vs doğması, envai çeşit bitki ve meyvelerin oluşması hiç bir karışıklığa sebebiyet vermiyor . Oysa bizler en fazla 1-2 şeyi bir arada yapabiliriz. Üstelik hem hızlı hem mükemmel, hem kırıp dökmeden, malzemeleri israf etmeden (yemek programlarındaki gibi) yapmak  şampiyonluğu kazandırmıyor mu?

            Uyumsuz, ahenksiz, israf , gereksiz diyebileceğimiz bir şeyin icadına siz şahit oldunuz mu ?
Ben olmadım, aksine peşi peşine sayısız güzelliklerin var edildiğine, hiç bir özensiz , dağınık, eksik, fazla olmadan tam kusursuz bir sanat ve denge içinde olduğunu fark edebiliyor muyuz? Bence hayır, edemiyoruz, çünkü çok işimiz var,  ne etrafımıza bakacak vaktimiz, ne de güzellikleri anlamlandıracak bakışımız var? Öyle değil mi???

            Bahar bahar gibi canlanmamıza, yeniden dirilişimize, hayatın güzel olan anlamını kavramaya vesile olsun. Hoşça kalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder