4 Mart 2013 Pazartesi

DEĞİŞİM VE GELİŞİM

                                                             Herkese  Merhaba,

         Her gün diğer günün tekrarı, aynısı, benzeri gibi görünür gözümüze. Oysa hiç bir gün diğerinin tıpatıp benzeri değildir. Ben dünkü ben değilim, soluduğum hava dünkü hava değil, duygularım
dünkü duygularım değil, düşüncelerin  de dünkü düşüncelerim değil. Dünkü vücut hücrelerim de değişti, yerine yenileri geldi. Bir gün daha eskidi  biyolojik yapımız. Bir gün daha arttı hayat tecrübemiz... Bizim değiştiğimiz ve yenilendiğimiz gibi yaşadığımız dünyada sürekli tazelenmekte, halden hale girmekte.

            İnsan maddi kalıbı itibariyle hızlı bir değişim göstermiyor, yıllar geçiyor da insanın yaşadıkları simasına nakşediliyor, bedenine sirayet ediyor. Sürdürdüğü ve yaşadığı hayatla paralel manalar ve izler oluşuyor çehresinde. Ama duygu, sezgi, his , heves, arzu, istek, niyet gibi manevi dünyası, dünyanın durmadan döndüğü gibi her an, her daim renk renk değişip başkalaşabiliyor. Yani insan sabah ayrı, akşam ayrı... bir ruh dünyasına sahip olabiliyor.

            Bu kadar değişime , gelişime, yenilenme zemininde yaşayan insan, bunlara uygun bir hayat sürmez, kendini sürekli yenilemez, geliştirmez, olumlu anlamda değiştirmezse bozulmaya, değersizleşmeye, kıymetten düşüp eskimeye istemese de maruz kalacaktır. Hayata ve hayat kanunlarına ters düşmemek, durağanlığın vereceği hasarın önüne geçmek,  ruhun, kalbin de ihtiyacına cevap verecek  kalitede kendini geliştirme mecburiyetindedir.

             İnsan ruhunu boğan gayesizliktir, boşluktur, atalettir, tembelliktir. İnsanı şahlandıran, kanatlandıran, canlandıran hedeftir, amaçtır. Her insanın   " kaliteli insan" olma gibi yüce hedefleri olmalıdır. Ve durmadan dinlenmeden bu gayesi uğruna okumalı, düşünmeli, çabalamalı, çalışmalı, emek harcamalı. Günümüzün gerektirdiği donanıma sahip olma yolunda,  irade ve azim çok önemli değerlerdir.

            Bu baharda ağaçlar yeniden yeşerecek ve yeni çiçekler  açacak. Geçen baharın çiçekleri, dalları ve meyveleri değerlendirildi, hazmedildi, istifade edildi. Bu bahar zihinlerimiz yeni idealler, yeni fikirler, yeni bilgiler, yepyeni umutlarla yeniden yeşermeli...

 

                                  Her gün bir yerden göçmek ne iyi,

                                  Bulanmadan, donmadan akmak ne hoş.

             Her gün bir yere konmak ne güzel,

             Bulanmadan, donmadan akmak ne hoş.

                                 Dün de beraber gitti cancağızım,

                                 Şimdi yeni şeyler söylemek lazım.

           Ne kadar söz varsa düne ait,

          Şimdi yeni şeyler söylemek lazım. Mevlana.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder